Az elektromos elosztó szekrények tartalma

Elosztó szekrény

Házunk falán már biztos láthattuk az elektromos elosztó szekrényt.
Ez az a hely, ahol a kismegszakítókat elhelyezik, így ha valami lever egy biztosítékot, akkor itt kell azt visszakapcsolni.
Nézzük meg részletesebben, hogy mi is ennek a funkciója, és mi minden kerülhet még ebbe a szekrénybe.

Az elektromos elosztó szekrény nevében is benne van a fő funkciója, azaz ide ékezik be az áram az ingatlanban, és innen ágazik szét a ház különböző pontjai felé, tehát itt kerül szétosztásra.
Ez az elosztó szerepe az elsődleges. A szekrénybe kerülnek a kismegszakítók is azért, hogy ha pl egy zárlatos háztartási gép leveri a biztosítékot, azért pl a villany világítson tovább, tehát nem maradjunk teljesen áram nélkül.

Manapság a legtöbb helyen már életvédelmi FI relét is építenek be az elosztó szekrénybe. Ez gondoskodik arról, hogy ne fordulhasson elő véletlenül sem áramütés.

Komolyabb elektromos hálózatú ház esetén más relék is kerülhetnek bele, illetve ahol intelligens ház vezérlés van, ott annak a komponensei is ide szoktak kerülni. Persze ez utóbbi esetben jóval nagyobb elosztó szekrényre van szükség, mint normál esetben, hogy minden helyet kaphasson, és a későbbi esetleges rendszerbővítés se okozzon problémát.

Megosztás